Bungalows aan het water in Tsjechie


"Boek een goedkope vakantie op Bebsy.nl"
Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   
TsjechiŽ, officieel de Tsjechische Republiek, is een land in Centraal-Europa. Het land grenst in het westen en noordwesten aan Duitsland, in het noorden aan Polen, in het oosten aan Slowakije en in het zuiden aan Oostenrijk.
Reis en verblijf

Reisdocumenten
TsjechiŽ maakt deel uit van het Schengengebied, waardoor fysieke grenscontroles van en naar EU-lidstaten zijn vervallen. Nederlanders die naar TsjechiŽ reizen, moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort of Europese identiteitskaart.

Transportverbindingen

Per vliegtuig
Dagelijks zijn er vluchten tussen Amsterdam en Praag. De internationale luchthaven ligt 20 kilometer van het centrum. Naast reguliere busverbindingen en taxi's naar de stad zijn er shuttleverbindingen van de Tsjechische vliegmaatschappij CSA. Er is een ruime keuze in internationale en lokale autoverhuurbedrijven.

Per trein
Via Berlijn en Dresden vertrekken meermaals per dag treinen naar Praag. Reservering van deze internationale treinreizen wordt aanbevolen. TsjechiŽ heeft een zeer dicht spoorwegnetwerk en tussen veel steden bestaan treinverbindingen. Aanbevolen wordt om ook bij binnenlandse reizen te reserveren.

Per auto
TsjechiŽ en Tsjechische steden zijn uitstekend bereikbaar via snelwegen. Op bepaalde snelwegen wordt tol geheven via een tolvignet. Tolvignetten zijn te koop bij de douanekantoren, grote tankstations en postkantoren.

Per openbaarvervoer/taxi's
De busverbindingen tussen de steden bieden een goed alternatief voor de trein, omdat ze sneller zijn, frequenter vertrekken en doorgaans goedkoper zijn. Bij de stadsbussen worden de kaartjes verkocht door de buschauffeur.
Taxi's zijn in Praag ruim voorhanden. Maak gebruik van officiŽle taxi's en let erop dat de taximeter wordt ingeschakeld.

Hotels en restaurants

Praag kent een ruim hotelaanbod in verschillende prijsklassen. Reservering is aan te raden en kan ook via internet worden gedaan. Informatie over verschillende hotels en reserveringsmogelijkheden is te verkrijgen via internet. De voorzieningen buiten Praag zijn wat dunner bezaaid en de kwaliteit voldoet niet altijd aan de westerse standaard. Met uitzondering van toeristische gebieden liggen de prijzen echter ook een stuk lager dan in Praag. De Tsjechische restaurants serveren zowel gerechten uit de Tsjechische keuken als uit de internationale keuken. In de Tsjechische keuken is vlees rijkelijk vertegenwoordigd.

Valuta en betaalwijze
TsjechiŽ bereidt zich voor om de overstap naar de euro te kunnen maken en de regering hoopt dit in 2013 te realiseren. Ter voorbereiding van de invoering van de euro worden de prijzen vaak in beide valuta's vermeld. Er wordt nog niet met de euro betaald. De nationale munteenheid is de Tsjechische kroon (CZK). 1 kroon is 100 helaru (cent) waard. Reken met: 267 kroon = 10 euro (wisselkoers 28 december 2009). In TsjechiŽ kun je gemakkelijk pinnen. In grote steden tref je veel pinautomaten aan, maar ook in kleinere plaatsjes, waar veel toeristen komen.

Telefoon
Telefoonkaarten zijn verkrijgbaar bij grote postkantoren, luchthavens, trein- en metrostations, kiosken en hotels. Een telefoonkaart met 50 tikken kost 200 kroon (ongeveer 7 euro) en een kaart met 100 tikken 400 kroon. Met een Nederlandse mobiele telefoon kunt u bellen in TsjechiŽ.

Lokale feestdagen
De belangrijkste vakantieperiode loopt van begin juli tot eind augustus.
Feestdagen:

 • Nieuwjaar: 1 januari
 • Pasen: 4 en 5 april
 • Dag van de Arbeid: 1 mei
 • Dag van de Bevrijding (1945): 8 mei
 • Gedenkdag Cyrillus en Methodius: 5 juli
 • Gedenkdag van Jan Hus: 6 juli
 • Nationale Staatsdag: 28 september
 • Nationale feestdag (stichting van Tsjecho-Slowakije in 1918): 28 oktober
 • Dag van de Strijd voor Vrijheid: 17 november
 • Kerstmis: 24 en 25 december
 • Gedenkdag Sint Stefan: 26 december

Openingstijden en kantooruren
Overheidsdiensten en kantoren beginnen op werkdagen om 8.00 uur; na 16.00 uur worden over het algemeen geen afspraken meer gemaakt. Banken, winkels en postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn winkels en sommige postkantoren geopend van 8.00 tot 12.00 uur. Veel supermarkten en winkelcentra in de steden zijn ook op zondag open.

Tijdsverschil
TsjechiŽ ligt in dezelfde tijdszone als Nederland, er is dus geen tijdsverschil. Net als de buurlanden is er sprake van zomertijd van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in september. In Nederland gaat de wintertijd pas in op de laatste zondag van oktober. Vanaf eind september tot eind oktober is het dus in Nederland een uur later dan in TsjechiŽ.

Voltage en gewichten
Standaardvoltage is 220 volt en de Nederlandse stekkers kunnen doorgaans gebruikt worden. De gehanteerde maten en gewichten zijn dezelfde als in Nederland.

Taal
De officiŽle taal is het Tsjechisch. De belangrijkste vreemde taal is Engels, met name bij de jongeren. Ouderen zullen eerder Duits spreken.

Medische voorzieningen
Er zijn in de steden voldoende medische voorzieningen beschikbaar. Artsen en ziekenhuizen vragen soms om contante betaling na behandeling.

Veiligheid
In TsjechiŽ blijft de criminaliteit veelal beperkt tot kleine vergrijpen als diefstal. Gewelddadige criminaliteit ligt ver beneden het niveau van West-Europa en de VS.

Meer informatie:

 • My CzechRepublic
  Deze informatieve website verstrekt allerlei handige tips voor de reiziger naar TsjechiŽ.
  www.myczechrepublic.com.

Bron: EVD-informatieMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer