Bungalows aan het water in Tsjechie


"Boek een goedkope vakantie op Bebsy.nl"
Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   
Tsjechië, officieel de Tsjechische Republiek, is een land in Centraal-Europa. Het land grenst in het westen en noordwesten aan Duitsland, in het noorden aan Polen, in het oosten aan Slowakije en in het zuiden aan Oostenrijk.
Waarom Tsjechie?

Pivo, bier dus, is de nationale drank in Tsjechië. De Tsjechen verorberen jaarlijks gemiddeld 170 liter bier per persoon! Als je dat record wilt evenaren, let dan wel op. De bierflesjes vermelden niet het alcoholpercentage, maar wel het gehalte aan maltextracten. Vermenigvuldig dit met 0,4 en je weet hoeveel alcohol erin de fles zit.

De eerste pils werd gebrouwen in Pilzen (Plzeň). Logisch dat je daar een biermuseum (Pivovarské muzeum) vindt. Het is ook de stad met de Skoda-fabriek, de St.-Bartholomeuskerk met zijn 106 m hoge toren, een prachtige franciscaner klooster met barokke kerk, grafitto's en schilderingen van de 19de eeuwse kunstenaar Mikolas Ales, de op één na grootste synagoge van Europa, een gangenstelsel onder de binnenstad, een marionettentheaterfestival en nog veel meer.

Nergens ter wereld vind je zoveel geneeskrachtige minerale bronnen als in Tsjechië. Kuren kan in Karlovy Vary (Karlsbad), Mariánské Lázně (Mariënbad) en Františkovy Lázně. Heel bekend is het kuuroord Jáchymov met zijn radioactieve bronnen. Minder bekende badplaatsen vind je in Kynžvart en Konstantinovy Lázně.


Droomstad, Gouden stad, Stad van de Honderd Torens: allemaal benamingen voor de hoofdstad Praag. Er is hier dan ook heel wat te zien en te beleven. De historische Karelsbrug over de Moldau met jazzbands, de gezellige Joodse wijk, het schilderachtige Gouden Straatje, de imponerende Praagse Burcht, het concertgebouw Rudolfinum, de staatsopera, veel bruisende staminees en restaurants… Kortom: een must!

Tsjechië is het land van heel wat beroemdheden. Denk maar aan de componisten Antonín Dvořák, Bedřich Smetana en Leoš Janáček. Of aan de schrijvers Franz Kafka, Jaroslav Hašek en Nobelprijswinnaar Jaroslav Seifert. Ook de ex-president Václav Havel heeft heel wat bekendheid verworven.

Holašovice staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het typisch Zuid-Boheems dorpje met om en bij de 150 inwoners is heel pittoresk. Er zijn 22 met elkaar verbonden gemetselde boerderijen met beschilderde barokvoorgevels en een tuin achter, en een dorpsplein met vijver. Holašovice was het decor voor de verfilming van Bedřich Smetana's opera ’De Verkochte Bruid’.

Het park, de bloementuin en het kasteel van Kroměříž zijn ook al beschermd erfgoed. De plaats was vanaf de 12de eeuw het zomerverblijf van de bisschoppen van Olomouc. De Bloementuin dateert ook al van uit de middeleeuwen. Je kunt er wandelen over paadjes langs bloemperken, natuurlijke doolhoven en sierhoutgewassen. Mooi en romantisch!


Meer dan 2700 kastelen, paleizen en burchten is Tsjechië rijk. Dikwijls zijn er belangrijke kunstverzamelingen aanwezig, zoals zeldzame collecties schilderijen, wapens, porselein of glas. Veel steden in het noorden van Bohemen hebben trouwens een lange traditie van glasproductie.

Natuurliefhebbers en sportieve lui worden verwend in Tsjechië. Zo is er de toeristische regio Šumava - een 120 km lange aaneengesloten beboste bergketen met veengebieden, ijsbergmeertjes en oerwoudrestanten - die men ook wel het groene dak van Europa noemt. Langlaufers kennen ongetwijfeld het Isergebergte, waterratten kunnen zich uitleven in het Mácha meer (Máchovo jezero) of het gebied van Holanské rybníky (de vijvers van Holany), en dan hebben we het nog niet gehad over de vele fietsnetwerken en wandelpaden…
 

Chippen, putten, bunkerslagen oefenen, kortom: golfen, het kan perfect in Tsjechië. Meer dan vijftig golfbanen telt dit land. En omdat de winters lang zijn hier, zijn er ook 20 indoor golfterreinen. Er zijn heel mooie banen bij. Er zijn er zelfs met een landingsplaats voor helikopters!

Extra: Familietip
Breng een winterse familieweek door in de bergen van Zuid-Bohemen. Ga sneeuwwandelen, langlaufen, skiën, schaatsen of gewoon lekker ravotten in de sneeuw. Bezoek kastelen en mooie oude stadjes.

 Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer